Mijn naam is Berber Hofkamp. Ik ben getrouwd en ons samengestelde gezin bestaat uit vijf prachtige kinderen, twee honden en een kat. In mijn vrije tijd doe ik o.a. aan Yin Yoga en tennis. Ik ben bovendien veel in de natuur te vinden waar ik mijn zintuigen volop laat prikkelen. Op mijn 18e ben ik als uitwisselingsstudent in Nieuw-Zeeland geweest. Dat voelde voor mij als thuiskomen. De prachtige natuur, de rijke cultuur en de gastvriendelijke inwoners maakten mijn reis enorm waardevol. Vandaar ook de naam Kumanu Coaching. Kumanu betekent "zorgen voor" of "liefhebben" in het Maori.
ASS in mijn gezin
In groep 6 van de basisschool merkten mijn man en ik dat de oudste dochter (nu in klas 3 vwo) haar sociaal-emotionele ontwikkeling anders verliep dan bij haar vriendinnetjes. Wij lieten haar onderzoeken bij een GGZ-organisatie. Behalve dat de intelligentietest liet zien dat zij tegen hoogbegaafdheid aan zat, kwam er niets uit het onderzoek. In groep 7 ging ik met mijn dochter naar de schoolarts en vertelde haar over het onderzoek en de uitkomst. De schoolarts legde de link met ASS bij meisjes vanwege de kenmerken die ik omschreef. Ze vertelde dat hier nog niet veel onderzoek naar gedaan was, waardoor de diagnose bij deze doelgroep nog vrij onbekend was. Ik kreeg de naam van een organisatie die gespecialiseerd is in ASS bij vrouwen. Met mijn dochter ging ik daarheen voor een second opinion. Uiteindelijk werd bij mijn dochter de diagnose ASS gesteld. Dankzij de diagnose hebben wij haar veel gerichter kunnen begeleiden.
Mijn diagnose
Ik herinner mij dat ik vroeger nooit bezig was met wie ík was en wat ik leuk vond. Wat ik deed was vaak gebaseerd op mijn omgeving. Ging ik veel om met mensen in de sportwereld, dan dacht ik mijn roeping te hebben gevonden als sportinstructrice. Ik heb altijd gezegd dat ik nooit voor de klas zou staan en toch is dat waar ik belandde. Ik kreeg namelijk een relatie met een docent. Nooit had ik erbij stil gestaan dat dat niet míjn roeping was, maar die van de ander. Pas nadat de diagnose bij mijn dochter gesteld was, begonnen bij mij de puzzelstukjes op hun plek te vallen. Terwijl ik samen met mijn dochter de module "ASS bij jongeren" doornam, leerde ik dat ASS voor 80% erfelijk bepaald is. Ik liet mij onderzoeken en ook ik kreeg uiteindelijk de diagnose ASS niveau 1.
Sinds de diagnose heb ik het pad bewandeld naar volledige acceptatie van mijzelf mét ASS. Ik heb geleerd een goede balans te vinden tussen wat energie geeft en wat energie kost. Waar ik het voorheen lastig vond om grenzen aan te geven en keuzes te maken die goed waren voor mij, leerde ik dat juist wél te doen. Het belangrijkste was echter dat ik de diagnose niet meer zag als een beperking. ASS brengt veel mooie talenten en kwaliteiten mee die ik voorheen als vanzelfsprekend, niet bijzonder, beschouwde. Zo was ik in mijn werk als docent heel goed in de één-op-één begeleiding, maar kostte voor de klas staan met 24 leerlingen veel energie. Ik heb mijn baan als docent opgegeven om coach te worden. Ik heb ervoor gekozen om datgene te doen wat mij gelukkig maakt en waar mijn talenten liggen. En daar wil ik jou ook bij helpen!
Mijn kracht als coach
Doordat ik dit proces van zoeken en jezelf vinden zelf heb ondergaan, kan ik jou daarin ook beter begeleiden. Ieder mens is uniek en alle ervaringen zijn persoonlijk, dat geldt ook voor ASS. Deze herkenning zorgt echter voor een gemeenschappelijke basis. Als coach luister ik goed naar wat je zegt, maar ik hoor ook wat je niét zegt. In onuitgesproken woorden zit vaak waardevolle informatie. Ik maak je hier bewust van zodat jij weer verder kunt. Samen onderzoeken we welk maatwerk bij jou past. Laten we het stigma doorbreken dat mensen met een andere informatieverwerking beperkt zijn. Ik ben er écht van overtuigd dat mensen met ASS hele mooie kwaliteiten en talenten hebben die van waarde zijn in de maatschappij. Zie jij jouw diagnose als iets negatiefs en voel je je daardoor onzeker of minderwaardig? Laat mij jou helpen de mooie kanten te belichten, zodat jij weer naar jezelf kunt kijken als het prachtige, complete mens dat jij bent!
Opleidingen en cursussen
- Autismecoach
- Wandelcoach
- Coach
- Access Bars® Practitioner
- Cursus Buiten werken met groepen
- Docentenopleiding Engels tweedegraads
- Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Hulp vragen is het ultieme teken van kracht
Op verschillende momenten in het leven kom je obstakels tegen. Je staat ervoor en vraagt je af hoe je ermee om moet gaan. Ik kan je helpen om de opties die je hebt in kaart te brengen en zicht te krijgen op de voor- en nadelen van die opties.
Het mooiste is om het obstakel te overwinnen door zelf verantwoordelijkheid te nemen en in actie te komen. Het hoeft niet snel en gehaast en in één keer goed. Zet eerst maar je ene voet vooruit, de andere volgt vanzelf. Ik wandel naast je om je te ondersteunen.
Heb je beide voeten naar voren gezet maar lukte het niet? Geeft niet. Lach om de situatie en wees trots op je poging. Weerstand is een natuurlijk onderdeel van het veranderingsproces. Wat een mooi geschenk is het dat je de kans krijgt om het nog eens te proberen.
Poging twee. We weten nu waar het de eerste keer mis ging. Die kennis zetten we in om dit keer een beter resultaat te krijgen. Het gevoel is anders. Wat er na de eerste stap komt is bekend en dat geeft vertrouwen. Ervaar je nog steeds weerstand? Dat is niet erg. Zie het maar als iets positiefs; het weerhoudt je er namelijk van om sneller te gaan dan wellicht goed voor je is.
Kijk eens aan! Je blijft staan, je voeten heb je stevig geworteld en je zoekt nu balans in de rest van je lichaam. Ik sta aan de zijlijn en help je erdoorheen, maar jij bent degene die het doet. Elke stap is er één om trots op te zijn. Het is niet niks om oude gewoonten of beperkende overtuigingen los te laten, laat staan om er nieuwe voor in de plaats te zetten. Je mag hiermee spelen en er je tijd voor nemen. Jij bepaalt het tempo.
Het belangrijkste is dat jij je in balans voelt voordat je de volgende stap zet. Je hebt reeds vertrouwen in jezelf opgebouwd en je bent al zover gekomen. Ik help je bewust te worden van je ademhaling en je onderbuikgevoel. Daar vind jij namelijk de antwoorden. Voel je je sterk genoeg en ben je er klaar voor?
We gaan ervoor! Til je hoofd op en sta open voor wat er op je pad komt. Dat zijn jouw antwoorden. Je voelt de energie stromen en hebt er zin in om met je nieuwe inzichten aan de slag te gaan. Ik ben blij dat ik je coach mocht zijn op deze weg. Het was ongetwijfeld niet altijd leuk of makkelijk. Op sommige momenten was het misschien overweldigend of beangstigend en wilde je het liefst terug naar wat bekend was voor jou. Maar je hebt doorgezet omdat je een duidelijk doel voor ogen had. En door het bereiken van dat doel voel je je sterker, heb je meer vertrouwen in jezelf en heb je weer richting in je leven. Goed gedaan!